קטגוריות
מסלול רגיל 2016

הסעודה מאת אביחי יקיר

כל מי שעקב אחרי משפטו של איתי עוזר ידע שהוא אשם, הוא נתפס עם ידיים מגואלות בדם, לידו צלחת עם חתיכות הבשר, גחלים רוחשות במנגל שבגינה שלו, בעלי חיים נוספים היו כפותים בחצר ביתו. ייתכן והיו לו שותפים שהיו אמורים להשתתף איתו בסעודת המוות, אך אף אדם נוסף לא נעצר, קיימת טענה כי איתי עצמו הופלל והפושע האמיתי היה בכיר במערכת הפוליטית שהיה ידוע בעבר כמי שנהג בעבר להשתתף באירועים דומים בעת שהותו בחו"ל.
מתוך כתבה על סעודת המוות

בשנת 2004 יצא לאור אחד המחקרים השנויים ביותר במחלוקת, מחקר סין, תוצאות המחקר היממו את הקהילה המדעית והרפואית כאחד, כמעט בפעם הראשונה נמצא קשר ישיר בין תזונה עשירה במזון מן החי לשלל מחלות. מרבית החוקרים התעלמו מהמחקר בגלל אי עמידה בקריטריונים מדעיים, מניפולציה בנתונים ועוד, אך במהרה תוצאות המחקר והספר שנכתב בעקבותיו חלחלו עמוק אל תוך החברה, בישראל כמו בכמה מדינות נוספות בעולם נכנסו ארגוני טבעונות מהשוליים אל לב השיח הציבורי, כמה מחאות אלימות של פעילי זכויות בעלי החיים בוצעו בחודשים שלאחר פרסום המאמר, הידוע שבניהם הוא המצור על חוות השיקמים בבעלות ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, מצור שבמהלכו הצליחו המפגינים אף לפרוץ לחווה ולמנוע משלוח של פרות לשחיטה, המצור הוסר לאחר שבועיים ע"י שוטרי יס"מ, עשרות מפגינים נעצרו מרביתם שוחררו אך מנהיגי המצור הורשעו ונאסרו לתקופה של שנתיים עד חמש שנות מאסר.
בשנת 2006 נכנסה מפלגת "כוח הטבע", מפלגה שקמה על ידי יוצאי המחאה לכנסת, היא זכתה ב-5 מנדטים ובזכות תרגיל פוליטי מבריק נכנסה לממשלה וח"כ הכנסת גל בנימיני הפך לשר החקלאות ואיכות הסביבה (משרד שהוקם במיוחד על פי דרישת המפלגה).
אחד המהלכים הראשונים שהמפלגה עשתה היה ביטול מועצת החלב והגבלת היבוא של מוצרי חלב ע"י מכסים אדירים.
בבחירות של 2009 המפלגה הכפילה את כוחה והצליחה להכניס לכנסת 10 ח"כ, בכך היא הפכה למפלגה הרביעית בגודלה בכנסת (לאחר הליכוד, העבודה והתנועה הדתית המאוחדת). מעצם היותה מפלגה א-פוליטית ששמה לה אג'נדה סביבתית ובעיקר זכויות בעלי החיים, היא הצליחה שוב להתברג לממשלה, הפעם היא זכתה גם בתיק הבריאות בנוסף לתיק הסביבה והבריאות.
חוק פרסום המזון (2010) אשר הגביל ולאחר מכן אסר לחלוטין פרסום של מוצרי חלב (2011) ובשר (2014), היה אחד מחוקי הבסיס החשובים ביותר של התנועה הטבעונית, על מנת לאשר את החוק נאלצה המפלגה לתמוך במתווה הגז, דבר שבסופו של דבר הוביל לפיצול של המפלגה לשתי מפלגות, מפלגת כוח הטבע, שהפכה לקיצונית בזכויות בעלי החיים (ארגון החזית לשחרור בעלי החיים, נחשבת לזרוע הפעילה של המפלגה) ואילו מפלגת הכוח הירוק התמקדה יותר בהגנת הסביבה וצדק חברתי. הפיצול לא הקטין את כוחה של התנועות הטבעוניות ואולי אף תרם להגדלת כוחם בבחירות הבאות. יש לציין כי למרות שמדינת ישראל מעודדת אורח חיים טבעוני, מעולם לא חוקק חוק האוסר ייצור או אכילת מוצרי בשר, חלב או ביצים. העדר פרסומות ולחץ חברתי חזק גרמו לרוב האוכלוסיה החילונית ולאחר מכן הדתית ליישר קו וצריכת בשר וביצים הפכה לזניחה כבר בשנת 2020.
למרות שאירועים של אכילת מוצרים מן החי היו נפוצים בעבר, ותמיד נחקרים עדויות של צריכת בשר ע"י תיירים ישראלים בחו"ל, המקרה היחיד שהגיע לתקשורת בשנים האחרונות היה משפטו של איתי עוזר.
מתוך טבעונות בארץ ישראל, רקע היסטורי.

התביעה: ספר לנו מה עשית בתאריך השמיני לדצמבר?
איתי: הגעתי לקיבוץ XXXXX (על פי בקשת הקיבוץ נמחק שמו מהפרוטוקול בכדי למנוע הפגנות ופגיעה בשמו של הקיבוץ), העברתי את החבילות למפעל הטקסטיל של הקיבוץ ועמדתי לצאת.
התביעה: אבל לא יצאת ישר מהקיבוץ, נעצרת לפני השער ופנית לכיוון פינת החי למה? (השופט משתיק צעקות בוז ותדהמה מהקהל באולם)
איתי: שמעתי שיש בקיבוץ הזה פינת חי, רציתי לראות פרות שוב, זה הזכיר לי את הילדות שלי – עם העלמות תעשיית הבשר והחלב, כמעט ולא נותרו פרות בישראל, ישנו עדר חופשי ברמת הגולן ומעט בכמה פינות חי בכמה קיבוצים, למרות מאבקים רבים לסגור את פינות החי וגני החיות (הסבר לפרוטוקול המשפט)
התביעה: אבל לא הסתפקת בצפיה, נכון?
השופט מנסה שוב להשתיק צעקות מחאה וקריאות רוצח ופושע מטעם הקהל
איתי: לא, כשראיתי את הכבשים, התרנגולים והפרות הרגשתי שוב כמו ילד ורציתי לשחק איתן כמו שהייתי עושה פעם. נכנסתי לפינת החי, ליטפתי אותם, אחרי זה שיכנעתי את אחד מחברי הקיבוץ למכור לי חלק מהתרנגולים, הראיתי לו שיש לי חצר גדולה ואני יכול לטפל בהם.
מתוך פרוטוקול המשפט מ. ישראל נגד איתי עוזר

יש כאלה שאומרים שלא הייתה עילה אמיתית לעצור את איתי, מה גם שאכילת בשר אינה לא חוקית במדינה (רק בגלל שקונצנזוס ארצי כמעט במעבר לטבעונות הפך חקיקה כזאת למיותרת בפועל). איתי נתפס עם 2 תרנגולות שחוטות ועד כמה בעלי חיים בחצר ביתו, במחשבו נמצאו סרטונים המראים כיצד לשחוט ולבשל בשר עוף, כמות הבשר שנמצאה אצלו העלתה את החשד שהוא תכנן לשתף אחרים בארוחה, אם כי המשטרה פשטה על המתחם טרם הגיעו שאר המעורבים.
למרות העופות השחוטים, שאר בעלי החיים התגלו במצב טוב מאוד, הם טופלו בצורה מעוררת הערצה, וחיו בתנאי מחיה נאותים, היה להם מזון ומים בשפע, מה שמחזק את הטענה של איתי שהוא גידל אותם בעיקר כדי לשחק איתם בשעות הערב, טענתו כי הוא מצא את התרנוגולות המתות בחצר והעדר סכין בו בוצעה שחיטה מעולם לא נחקרו לעומק, גם הטענה כי היה מנגל פועל בחצר היא ככל הנראה שיקרית, מצילומי הזירה ניתן לראות כי הגחלים היו ישנים וכי לא נעשה בו שימוש תקופה ארוחה, גם טענה זאת לא נחקרה בעת המשפט.
מתוך סיקור משפטו של איתי, הכתב הותקף כמה ימים לאחר פרסום הכתבה
הוא היה גבר שקט, מאוד שקט, הבית שלו היה במורד הרחוב ממני, כמעט לא היה לנו קשר, אבל מהמעט שראיתי אותו הוא עשה לי רושם של אדם צנוע, תמיד חייך, הוא היה קונה כמות גדולה של ירקות וקטניות, הוא תמיד חייך ואמר שיש לו תיאבון בריא.
מתוך ראיון עם בעל חנות המכולת במושב של איתי

ישבתי איתם שעות בחצר, האכלתי אותם, נתתי להם מים, אהבתי לצפות בהם מתרוצצים חופשיים, בלי אף אחד שיגיד להם מה לעשות, הם אהבו שאני נמצא לידם. אני לא בטוח אם הבחנתם בזה, אבל כמעט ולא נותרו פרות, כבשים ותרנגולים בארץ, אפשר להגיד שהן נכחדו, מעולם לא פגעתי בהן ולא הייתה לי שום כוונה כזאת, פשוט אהבתי לשחק איתן, ממתי זה פשע לשחק?
מתוך פרוטוקול המשפט מ. ישראל נגד איתי עוזר – עדותו של איתי

הניצחון של מפלגת כוח הטבע השפיע בצורה משמעותית על כלכלת המדינה ועל מצבה הגיאופוליטי, מתווה הגז אושר בשנת 2011 בעקבות פשרת החלב, בתמורה לתמיכת מפלגת כוח הטבע במתווה, אושרו חוקים שאסרו פרסום של מוצרי חלב ולאחר מכן כלל המוצרים מן החי, דבר שהוביל לירידה חדה במכירות, מאות רפתות ולולים נסגרו תוך כמה שנים, אלפי חקלאים מצאו עצמם חסרי עבודה, חלקם אף שמו קץ לחייהם לאחר שהממשלה סירבה לפצות אותם ורוב הציבור גינה את "סוחרי המוות" כפי שהחלו לכנות אותם. הציבור החילוני אימץ במהירות מפתיעה את אורח החיים הטבעוני, לציבור הדתי נדרש זמן מה על מנת להפנים את השינוי, תמיכות של רבנים מפורסמים ופרסום מספר ספרים על זכויות בעלי החיים על פי היהדות (משנתו של הרב קוק, הרמב"ם וטבעונות וכד') תרמו רבות ל"טבעון" הציבור הדתי והחרדי. יש לציין כי גם עליית מחירי הבשר עקב התדלדלות העדרים סייע גם. המאבק העיקרי היה בקרב המיעוט הערבי, למרות שלכאורה מעל 95% מערביי ארץ ישראל מעידים על עצמם כעל טבעונים היום, ידוע כי במרבית החגים עדיין מתבצעת שחיטה ואכילה טקסית של בשר, גם צריכה של מוצרי חלב בעיקר גבינות עדיין קיימת בהיקפים קטנים, אם כי התופעה מתרחשת בעיקר בקרב האוכלוסיה המבוגרת שבקרב ערביי ישראל.
המעבר לטבעונות הקפיא כמעט לחלוטין את המחקר הרפואי בארץ, כמעט ולא מאושרים ניסויים בבעלי חיים, תעשיית הפארמה והביוטכנולוגיה בארץ כמעט נעלמה, מרבית החוקרים מועסקים כיום במעבדות בחו"ל, הצעת חוק אשר אוסרת על שימוש בתרופה שנוסתה על בעלי חיים נפלה, אך מדי כמה שנים היא עולה מחדש לדיון.
קשה להעריך כיום האם המעבר לטבעונות אכן שיפר את המצב הרפואי של אוכלוסיית ישראל, במספר סוגי סרטן ומחלות לב חלה ירידה חדה, אך מצד שני חלה עליה חדה במקרי מוות רבים מאלרגיות והרעלות הקשורות למזון צימחי. יש לציין כי במקביל למעבר לטבעונות חלה בישראל כמה דברים אשר יכלו להסביר את הנתונים הללו כגון ליגליזציה של המריחואנה, חוקים אשר הקטינו את כמות הסוכר והמלח במזון מעובד ואיסור על שימוש בשומן טראנס בתעשיית המזון הם רק חלק מהגורמים שיכולים אולי להסביר את הירידה במקרי הסרטן ומחלות הלב.
ההשפעה על המפה הפוליטית גם היא ראויה לציון, לראשונה בתולדות ישראל, מפלגה א-פוליטית מובהקת נכנסה לממשלה ואף קידמה את האג'נדה שלה בצורה מוצלחת תוך ניצול "סחטנות פוליטית" מהסוג שאפיין בעיקר מפלגות סקטוריאליות. קיימת תאוריית קונספירציה שהעדר הסכמי שלום עם מדינות האזור נועד בעיקר כדי לשמור על הגבולות סגורים ולמנוע את תופעת הברחות הבשר שעדיין קיימת בהיקפים נמוכים בגבול עם ירדן ומצרים, יחידות הפצו"ח של המשרד להגנת הסביבה מפטרלות באזור ומצליחות למנוע את ההברחות.
ההשפעה על הסביבה נחשבת לדרמטית במיוחד, איסור על דיג אוששו את אוכלוסיית הדגים בחופים, אכיפת חוקי איכות הסביבה, קיטון ולאחר מכן העלמות שפכי תעשיית הבשר והחלב עזרו לשיפור מצב נחלי ישראל, עשרות מינים בעלי חיים שבעבר היו על סף הכחדה שבו ושגשגו. מספר רב של שמורות טבע הוקמו וכן ירדו מקרי הציד הלא חוקיים בזכות אכיפה יעילה (רוב התקציב לפעולות אלו נלקח מהקרן לרווחי הגז, כחלק מפשרת החלב של שנת 2011).
אין ספק שהעלמות חיות המשק מהנוף הארצישראלי היא תופעת לוואי מצערת, אך היא מבחינת "טוב מותי מחיי", שהרי חיות המשק סבלו מתנאי מחיה קשים עד להרצחם במשחטות.
מתוך טבעונות בארץ ישראל, השפעות.

כשאיתי היה ילד הוא מאוד אהב בעלי חיים, הוא אהב לרדוף אחרי התרנגולות ונהג להביט שעות ברפת על הפרות, הוא נהנה לתת להן מים ואוכל. באחד הטיולים הוא ראה גור כלבים ברחוב, איתי ישב איתו כמה שעות ורק שיחק איתו, קשה היה לי להסביר לו מדוע אנחנו לא יכולים לגדל את הגור הזה. היה לו מעין חיבור עם בעלי החיים, בתור ילד הוא אומנם אכל דגים וגבינות, אבל מעט אחרי הבר מצווה שלו הוא הפסיק ועבר לתזונה טבעונית לחלוטין. הוא היה חבר במפלגת כוח הטבע למשך מספר שנים. הוא לא גידל מעולם בעלי חיים אך חי וגדל במושב, בתקופת הביניים (התקופה בה כמעט לא נעשה שימוש בבעלי החיים למזון, אך העדרים שגודלו טרם לכן עדיין היו קיימים, הלול האחרון נסגר בשנת 2019, הרפת האחרונה נסגרה שלוש שנים לאחר מכן – הערה לקורא)
מתוך פרוטוקול המשפט מ. ישראל נגד איתי עוזר – עדות אמו של איתי

"בעוד מעשיו של איתי עוזר מעוררים בכל אדם תחושת קבס, יש לציין כי מבחינה חוקית אין במעשיו כל פשע ועל כן לא נותר על בית המשפט אלא לזכותו מחלק זה באשמות. לאחר שקלול כל תקופת מאסרו בית המשפט מורה על שחרורו לאלתר"
מתוך פסק הדין מ. ישראל נגד איתי עוזר

איתי שוחרר מיד עם תום המשפט, הוא הורשע בסעיפים של הפרעה לציבור, שיבוש הליכי משפט וגידול בעלי חיים בלא רישיון, גזר הדין שלו היה 6 שנות מאסר על תנאי, קנס של 500,000 שקלים ו-2000 שעות עבודות ציבור. כמה שעות לאחר המשפט תורם אלמוני שילם את הקנס בשמו.
שבוע לאחר שאיתי שוחרר ממאסר התגלתה גופתו, גרונו שוסף ואיבריו סודרו ליד מנגל ענקי, בדמו נכתב "חבר, לא אוכל". חקירת המשטרה נתקלה בהתנגדויות וקשיים רבים, מרבית הציבור היה מזועזע מהרצח וגינה אותו, אך היו רבים אחרים אשר טענו כי זה הסוף הראוי לרוצח הזה, בתום חקירה מאומצת נעצרו כמה חשודים, אחת מהן דנה כרמלי הואשמה והורשעה במעשה הרצח, היא נידונה ל-3 שנות מאסר וקיבלה חנינה כמה חודשים לאחר מכן בעקבות עצומות והפגנות של החזית לשחרור בעלי החיים ואיום פוליטי של הקשת הטבעונית
נאמר שכאשר המשטרה עצרה אותה היא צעקה "זה היה משחק! גם אני רציתי לשחק איתו!"
מתוך כתבה בעיתון בעקבות "סעודת המוות"